Terug naar Blog

Weten wat je wilt

01-11-2021

Je hebt gesolliciteerd op een vacature en heb je binnenkort een sollicitatiegesprek? Bereid je dan goed voor op de vraag ”waarom wil je hier werken?” Om het juiste antwoord te geven op deze lastige vraag dien je wat onderzoek te doen, maar waar moet je beginnen? Wat vind jezelf leuk om te doen? In deze blog leg ik het jou uit!

Drijfveren
Het is van belang om te weten wat jij belangrijk vindt in een baan oftewel wat jouw drijfveren zijn.
Met name studenten en starters weten nadat ze zijn afgestudeerd of zelfs wanneer ze nog studeren niet wat ze precies willen. ErasmusTalent kan jou hierbij helpen! Vind je het belangrijk om te kunnen werken voor een grote corporate? Een baan met doorgroeimogelijkheden? Uitdagend werk? Óf juist tijdelijk werk?
Uit onderzoek blijkt dat hoe beter jouw drijfveren aansluiten bij die van de werkgever, hoe meer werkplezier je als werknemer hebt en daarmee ook meer succesvoller bent. Benieuwd wat jouw drijfveren zijn? Meld je dan nu gratis aan op ErasmusTalent.nl en maak gebruik van de gratis drijfveren/ motivation test!

Belangrijke kernwaarden van een organisatie

Wanneer je weet wat jij belangrijk vindt ga je onderzoek doen naar informatie over de organisatie. Veel organisaties hebben hun kernwaarden op hun website vermeld, lees deze goed door en controleer tevens of je jezelf erin kan vinden. Kernwaarden zeggen immers wat over de bedrijfscultuur.

Vaak vind je ze op de website van de organisatie. Bij de ene organisatie vinden ze teamspirit, klantgerichtheid, passie, verantwoordelijkheid en ondernemerschap belangrijk. En de kernwaarden van een andere organisatie zijn bijvoorbeeld: inleven, vernieuwen en waarmaken. Meestal vind je op de website tevens een overzicht van het sollicitatieproces van de organisatie en kun je zien of de organisatie juist opzoek is naar studenten, starters of toch young professionals.

Google is je beste vriend!

Richt je niet alleen op de website van je toekomstige werkgever maar onderzoek ook op andere websites wat de reviews zijn van de organisatie waar jij een sollicitatieprocedure hebt lopen. Wellicht ontvang je tips en tricks van andere sollicitanten. Actuele onderwerpen die raakvlak hebben met de organisatie waar jij jouw sollicitatieprocedure hebt lopen kan je altijd gebruiken om aan te halen tijdens je sollicitatiegesprek. Hiermee laat je zien dat je echt goed voorbereid bent op het sollicitatiegesprek en kan je daarmee de vraag makkelijker beantwoorden waarom je juist voor die organisatie wilt werken. Houdt er wel rekening dat je goed kijkt of de onderwerpen van een organisatie, dus tevens de kernwaarden, jou ook interesseren.  

Weet wat je wilt

De conclusie is dan ook dat je zelf goed nagaat wat jij wilt. Het allerbelangrijkste is niet alleen dat de organisaties weten wat jouwdrijfveren zijn maar vooral jij zelf! Zo voorkom je dat je straks voor iets solliciteert wat je uiteindelijk niet leuk vindt.

Wil je meer weten omtrent solliciteren, voorbereiden of juist tips en tricks voor jouw eigen profiel? Lees dan onze andere blogs en meld je gratis aan op ErasmusTalent!