Terug naar Blog

Wat zijn de voordelen van een LinkedIn profiel en hoe maak je er optimaal gebruik van?

05-12-2022

Ben je op zoek naar een nieuwe baan of een starter op de arbeidsmarkt? Dan begin je natuurlijk met het opmaken van je CV. Daarnaast is je online CV, of LinkedIn profiel, minstens zo belangrijk. Zeker in deze tijden van groei is het gunstig om zowel zelf te solliciteren, als via LinkedIn bereikbaar te zijn voor recruiters.

Dus hoe zorg je ervoor dat je LinkedIn profiel optimaal is voor recruiters en potentiële nieuwe werkgevers?

Op LinkedIn kun je een zakelijk netwerk opbouwen, solliciteren en inspiratie opdoen. Daarom is het belangrijk om een profiel te hebben en ervoor te zorgen dat het goed en compleet is! Het beste is om ervoor te zorgen dat je LinkedIn profiel en CV niet hetzelfde zijn, maar elkaar aanvullen. Ze hoeven dus niet hetzelfde te zijn, maar het is wel handig als ze overeenkomen. Als de informatie verschilt, is dat verwarrend. In tegenstelling tot je CV hoef je je LinkedIn-profiel niet voor elke sollicitatie aan te passen.

De voordelen van een LinkedIn profiel:

Een LinkedIn profiel maakt het gemakkelijk om je netwerk op de hoogte te houden van wijzigingen in je functie of contactgegevens. Je hoeft natuurlijk alleen maar je profiel bij te werken.  Andersom geldt natuurlijk hetzelfde en blijf je op de hoogte van wijzigingen in je netwerk.

Meer voordelen zijn:  

  • Je bent zichtbaar voor recruiters  
  • Je kunt je actief gaan profileren door bijvoorbeeld te reageren op vragen van anderen of je kunt relevante informatie plaatsen door je te mengen in discussies.
  • Anderen kunnen aanbevelingen over je schrijven, waardoor je profiel meer status en gewicht krijgt voor mensen die je niet kennen.
  • Je blijft op de hoogte van ontwikkelingen van vrienden en collega’s
  • Je kunt LinkedIn effectief gebruiken bij het ontwikkelen van je personal brand.  

Contact houden

Je kunt je dus gemakkelijk presenteren op LinkedIn. Daarnaast is het een goede plek om contact te houden of juist in contact te komen. Je kunt er informatie delen en je netwerk uitbreiden. Je weet nooit wat je voor elkaar kunt betekenen, dus houd contact met interessante branchegenoten. Geef een reactie op hun bijdragen en blijf zo in contact. Want je weet nooit wat jullie voor elkaar kunnen betekenen.

Wat mag er niet ontbreken op je LinkedIn-pagina?

Persoonlijk profiel

Je persoonlijke profiel – onder info – is een handige plek om kort je persoonlijkheid en werkervaring weer te geven. Ook kun je hier kwijt wat je in de toekomst zou willen doen, wat je nog ambieert. Wat voor werknemer je bent en wat je voor potentiële werkgevers kunt betekenen.

Werkervaringen en opleiding

Hoewel je werkervaring en opleiding hetzelfde zijn als op je CV, is het toch belangrijk om dit op je profiel te vermelden. Zorg er voor dat deze up-to-date zijn.

Aanbevelingen

Op LinkedIn is er ruimte voor aanbevelingen. Het is een soort online review. Een mogelijke toekomstige werkgever zal zeker ook kijken of je aanbevelingen hebt, en een aanbeveling kan een recruiter of werkgever ook zeker overtuigen. Vraag dus aan je oude werkgever of stageplek of ze een aanbeveling over je willen schrijven.

Vaardigheden

Op je LinkedIn profiel kun je ook vaardigheden toevoegen. Zo kun je laten zien wat je sterke punten zijn. Naast vaardigheden kun je ook ondersteunende talen toevoegen. Wat zijn jouw talenten?

Foto toevoegen

Volgens LinkedIn worden profielen met een foto 7 keer vaker bezocht dan die zonder foto. Een goede profielfoto is er een waarop je lacht. Dit geeft vertrouwen. Probeer een zakelijke foto te maken, want het blijft een zakelijk platform. Het is goed om regelmatig bijdragen te delen – eventueel met afbeelding. Dit kan bijvoorbeeld gaan over interessante projecten waar je mee bezig bent. Anderen zien dan dat je actief bent en dat je weet waar je het over hebt.  

Contactgegevens

Je kunt er ook voor kiezen om je telefoonnummer en e-mailadres weer te geven op je profiel. Hierbij kun je instellen dat alleen je netwerk kan deze informatie zien.  

Door bovenstaande tips en trucs toe te passen, creëer je een goed LinkedIn profiel waarbij je goed kijkt naar het optimaliseren van je personal branding. Door het profiel te verbeteren, zorg je ervoor dat je online beter gevonden wordt! Wil je toch liever geholpen worden bij het opstellen van een goed LinkedIn profiel? Meld je dan aan voor een gratisadviesgesprek en laat je adviseren door een van onze HR professionals.