Terug naar Blog

Waarom is een goed Persoonlijk Profiel belangrijk?

25-03-2021

Waarom is een goed Persoonlijk Profiel belangrijk? Zorg dat je CV opvalt tussen de rest! In een persoonlijk profiel of samenvatting geef je de lezer een korte introductie over jezelf. Je vertelt wie je bent, wat je competenties en persoonlijke eigenschappen zijn en je geeft je ambities aan.

Zorg dat je CV opvalt tussen de rest!

In een persoonlijk profiel of samenvatting geef je de lezer een korte introductie over jezelf. Je vertelt wie je bent, wat je competenties en persoonlijke eigenschappen zijn en je geeft je ambities aan. De belangrijkste boodschap die de lezer moet kunnen opmaken uit jouw persoonlijke profiel, is wie je bent, waar je sterke punten liggen en wat je van je carrière wilt maken.

Maar de vraag is waarom je een persoonlijk profiel aan je CV toevoegt?

Een recruiter ziet dagelijks veel CV’s. Met het toevoegen van een profiel aan je CV kun je jezelf onderscheiden van al die andere sollicitanten. Dit is de beste manier om recruiters te interesseren en ervoor te zorgen dat ze je CV blijven lezen.


Hoe schrijf je een goed persoonlijk profiel?

Een persoonlijk profiel op je CV is bedoeld om het ijs te breken. Laat jezelf zien! Denk aan de volgende vragen om je profiel op te baseren:

– Wat zijn mijn persoonlijke eigenschappen?

– Wat maakt mij echt ‘mij’?

– Waar ben ik goed in?

– Wat zijn mijn ambities/doelen?

Stel je profiel op aan de hand van de antwoorden op de bovenstaande vragen. Daarmee dek je alles wat een recruiter of werkgever over je wil weten! Let er wel op dat je geen eigenschappen opsomt,

Vermijd het schrijven van lange teksten, probeer het juist kort en bondig op te schrijven. Het is belangrijk om hierbij niet in clichés te vervallen, zoals “ik ben op zoek naar een nieuwe uitdaging..”. Schrijf je persoonlijke profiel vanuit de eerste persoon en geef de tekst jouw persoonlijke touch!

Tips voor een persoonlijk profiel:
1. Vermijd het schrijven van lange teksten

Een persoonlijk profiel moet opvallen. Lange teksten vallen niet op en zetten niet aan tot lezen. Het persoonlijk profiel is een beknopte samenvatting van jouw cv en je motivatiebrief. Het omvat jouw belangrijkste competenties, jouw ambities en jouw doelen, samengevat in maximaal 6 regels.

Schrijf dus in kortere zinnen en beperk je tot de inhoud die betrekking heeft op de functie waarnaar je solliciteert.

2. Verval niet in clichés.

Om de recruiter of werkgever te overtuigen met je persoonlijke profiel, moet je uniek zijn en opvallen. Dit doe je door de juiste woordkeuze. Vermijd clichés! Meerdere sollicitanten gebruiken vaak dezelfde woorden in hun introductie. Zo is iedere sollicitant ‘op zoek naar een nieuwe uitdaging..’

Welke termen dien je te vermijden?

‘Ik heb geen 9 tot 5 mentaliteit’

‘Goede communicatieve vaardigheden’

‘Een teamplayer zijn’

‘Opzoek naar een nieuwe uitdaging’

‘Out of the box denken’

3. Maak gebruik van sleutelwoorden uit de vacature.

Recruiters verwerken vaak sleutelwoorden in hun vacatures. Wanneer ze cv’s van kandidaten beoordelen, kijken vaak naar deze sleutelwoorden. Ontdek daarom de trefwoorden in de vacature tekst en verwerk ze in je CV wanneer deze op jou van toepassing zijn. Zeker trefwoorden die te maken hebben met competenties en persoonlijkheid kun je goed gebruiken in het persoonlijk profiel.

4. Pas bij iedere sollicitatie je Persoonlijk profiel aan.

Als je gebruik maakt van sleutelwoorden uit de vacature, vergeet dan niet om je persoonlijk profiel bij iedere sollicitatie aan te passen. Daarnaast is elk bedrijf anders en op zoek naar andere kwaliteiten. Het is dus belangrijk om je sollicitatie altijd aan te passen aan het bedrijf waar je solliciteert. Ga op zoek naar de sleutelwoorden in elke vacature en probeer die te gebruiken in je persoonlijk profiel als ze op jou van toepassing zijn.