Terug naar Blog

Van student naar werknemer: Wat te verwachten van het beroepsleven?

28-02-2022

Kijk jij uit naar je afstuderen? Veel studenten en binnenkort afgestudeerden richten hun aandacht op de wereld van werk. Misschien heb je een droomstage of zelfs een droombaan weten te bemachtigen. Hoe dan ook, een paar maanden later kijk je misschien op van je werk en vraag je je af waar die (studenten)dagen van vrijheid zijn gebleven.

De start van je carrière is een spannende tijd, maar het is belangrijk om te weten wat je kunt verwachten.. Enkele dingen die je moet weten om een soepele overgang van student naar werknemer te maken:

1. Bredere scala aan mensen op de werkvloer

Je zult op de werkvloer met een veel bredere mix van individuen werken: je collega’s kunnen verschillende sociale en geografische achtergronden hebben. Op de universiteit ben je misschien gewend om in groepen te werken met andere studenten van jouw of ongeveer de zelfde leeftijd. Dit is echter niet de situatie in het beroepsleven, waar je mensen van verschillende leeftijden zult ontmoeten, inclusief degenen die op 16-jarige leeftijd school verlieten tot aan mensen die met pensioen kunnen gaan.

2. Meer verantwoordelijkheid nemen

Naast het leren samenwerken met verschillende individuen aan langere, soms oneindige taken, leer je ook om jezelf naar boven te werken: problemen identificeren en oplossingen bieden aan je superieuren. Zelfs als het niet je directe taak is, kan je helpen met manieren bedenken om dingen binnen de organisatie te verbeteren.

Of het nu gaat om een stage of je eerste fulltime baan, het is van groot belang om na te denken over wat je aan het einde op je cv wilt zetten. Kan je uitleggen waar je verantwoordelijk voor was of wat je daadwerkelijk hebt bereikt?

3.Uithoudingsvermogen

De dagelijkse gang van zaken bij de meeste beroepen is minder gevarieerd dan de mogelijkheden die je als student ter beschikking staan. Om je werktaken te voltooien, moet je wat uithoudingsvermogen opbouwen. In het begin zal het wat intensiever zijn en het je meer energie en tijd gaan kosten aangezien je nog van alles en nog wat moet leren. Je zal in een keer veel informatie moeten opnemen om al je taken goed uit te kunnen voeren en dat kost veel moeite en is niet in een dag gedaan. Uithoudingsvermogen is dus ook iets dat je stapsgewijs opbouwt.

4. Als werknemer ben je vervangbaar

Het halen van een deadline is niet langer een kwestie van schaamtevol het teleurgestelde gezicht van je professor aankijken. Het wordt een serieuze kwestie of je wel of niet een baan kan behouden om je huur te betalen. Als werknemer krijg je betaald om een bepaalde reeks van taken uit te voeren. Als je dit niet goed doet en je krijgt een waarschuwing dan moet je die ook echt serieus nemen. Anders zal je baan zeker en snel naar iemand anders gaan die daar wel verantwoordelijk voor kan zijn. Soms kan je vervanger zonder waarschuwing voor je komen te staan en kan je eindigen zonder baan en salaris. Ervoor zorgen dat je je taken efficiënt en op tijd uitvoert is daarom erg belangrijk. Om dit te doen, moet je extreemgeorganiseerd zijn. Niet iedereen is van nature organisatorisch ingesteld, maar je zal daar wel naar toe moeten werken. Je kan het makkelijker er maken voor jezelf door bijvoorbeeld iets te doen aan tijdmanagement; denk hierbij aan het maken van planningen etc.

Doe vooral gewoon je best!

Je eerste baan na je studie zal waarschijnlijk op instapniveau zijn. Dit betekent dat je voornaamste doel is om zoveel mogelijk ervaring op te doen op het werk. Leer zoveel als je kunt. Doe zo veel als je kunt. Voldoe aan de deadlines. Wees betrouwbaar en verantwoordelijk. Stel vragen en sta open om je collega’s te helpen wanneer ze dat nodig hebben. Je weet maar nooit. Iemand kan al je harde werk erkennen en je belonen met een promotie, of misschien komt een nog beteremogelijkheid tevoorschijn.

ErasmusTalent

Voor meer tips en tricks omtrent het vinden van jouw droombaan of mocht je meer informatie rondom het beroepsleven willen hebben, neem dan vooral een kijkje op onze website.