Terug naar Blog

Tips voor het online solliciteren naar een baan

07-03-2022

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe baan, zullen veel van jouw sollicitaties online worden voltooid op een werkgevers- of een vacaturesite. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je online moet solliciteren. Elk online sollicitatieproces is anders, maar er zijn enkele basisprincipes die je kunt leren om het solliciteren gemakkelijker te maken

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe baan, zullen veel van jouw sollicitaties online worden voltooid op een werkgeverswebsite of via een vacaturesite. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je online moet solliciteren. Als je weet hoe en waar je online naar banen kunt zoeken, kan je een functie vinden die aan jouw kwalificaties voldoet. Voordat je begint met het zoeken naar een baan, moet je je voorbereiden op het invullen van online sollicitaties. Hiervoor moet je alle informatie verzamelen die je nodig hebt om te solliciteren. Het is gemakkelijker om te solliciteren als je alle informatie over je baan bij de hand hebt die werkgevers willen hebben. Elke online sollicitatieprocedure is anders, maar er zijn enkele basisprincipes die je kunt leren om solliciteren gemakkelijker te maken.

1. Maak je CV klaar voor gebruik

Voordat je naar online vacatures solliciteert, heb je een bijgewerkte versie van jouw cv nodig die je kunt uploaden. Jouw cv moet jouw huidige contactgegevens en jouw arbeids- en opleidingsverleden bevatten. Sla jouw cv op als jouwnaamhervatten.doc, in plaats van met een algemene bestandsnaam zoals ‘CV’. Op deze manier zal de personeelsmanager jouw verbinden met het cv wanneer zij het beoordelen. Daarnaast de tip om verschillende versies van jouw cv op te slaan op jouw computer. Je kunt denken aan een CV in het Nederlands en Engels, maar ook aan een algemeen CV dat je specifiek aanpast aan nieuwe vacatures waarop je solliciteert.

2. Werk jouw profiel bij op professionele netwerkplatforms

Sommige recruiters en bedrijven kijken liever naar je profiel op professionele netwerkplatforms dan naar je cv, aangezien de platformlay-out voor elk profiel vergelijkbaar is. Zorg ervoor dat jouw profiel up-to-date is en dat je geen afbeeldingen of berichten hebt die wervingsmanagers ervan kunnen weerhouden je aan te nemen. Gebruik het platform dus waar het voor bedoeld is, een professioneel netwerkplatform. Een veelgebruikt platform is LinkedIn, tegenwoordig bekijken recruiters vaak het Linkedin profiel naast het CV. Vermeld je LinkedIn profiel ook op je CV. Het belangrijkste om op zowel je CV als je LinkedIn profiel te zetten is het ‘persoonlijke profiel’. Beschrijf in een paar zinnen wie je bent, wat je interesses zijn, wat je talenten zijn en wat je ambieert. Ook is het handig om te vermelden wanneer je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging.

Als je een professionele website hebt met voorbeelden van je werk, voeg dan een link naar je online portfolio toe aan je cv.

3. Gebruik trefwoorden

Zoek trefwoorden in de vacature voor functies waarop je wilt solliciteren. Door relevante zoekwoorden in je cv te gebruiken, kan een recruiter je cv gemakkelijker scannen. Sommige bedrijven gebruiken ook scansystemen die zoeken naar trefwoorden in sollicitaties. Door enkele van die trefwoorden toe te voegen, kan het scansyteem je cv naar de wervingsmanager doorsturen voor verdere beoordeling.

4. Wees selectief

Zorg ervoor dat je de vereisten voor een baan begrijpt. Solliciteer alleen als je voldoet aan de functie-eisen. Het is beter om alleen te solliciteren op banen bij organisaties waarvoor je wilt werken en die passen bij je doelen en vaardigheden. Aangezien het enige tijd kan duren om voor elke vacature een sollicitatie te doorlopen, kun je meer tijd besparen door selectief te zijn tijdens jouw zoekproces.

Het vinden van een nieuwe baan kan enige tijd duren. Blijf netwerken, ook nadat je online op verschillende banen hebt gesolliciteerd. Je netwerk kan je helpen om niet-geadverteerde vacatures te ontdekken. Als je blijft solliciteren, kun je succesvol zijn in het vinden van een nieuwe baan.

ErasmsuTalent

Op ons platform kun je extra informatie, tips en tricks vinden die jou wellicht goed kunnen helpen bij het zoek- en sollicitatieproces. Neem dus vooral een kijkje in onze informatiebank