Terug naar Blog

Testen is belangrijk

04-10-2021

Solliciteren is tegenwoordig een lang proces. Des te beter is het dan ook om jezelf goed voor te bereiden op een sollicitatie. Benieuwd wat je allemaal onderweg kan tegen komen? In deze blog leg ik jou uit wat je kan verwachten, waarom je dit kan verwachten én hoe jij jezelf op de allerbeste manier kan voorbereiden!

Wat is een test?

Het sollicitatieproces is in de loop der jaren flink veranderd. Waar een werkgever het vroeger belangrijk vond om extra arbeidskrachten te hebben staat tegenwoordig de individuele ontwikkeling van de medewerker centraal. Een werkgever heeft aan het begin van een sollicitatieproces geen flauw idee wie de kandidaat is. Door het maken van bijvoorbeeld een persoonlijkheidstest of assessment kan een werkgever anticiperen op de karaktereigenschappen van een kandidaat. Naast het anticiperen kan de werkgever kijken of de kandidaat in het team past waarop hij/zij solliciteert. Dit om bijvoorbeeld eventuele wrijving tussen collega’s te voorkomen. Een assessment kan worden afgenomen gedurende het gehele sollicitatieproces. Het houdt niet op bij slechts één ronde, zelfs tot aan de laatste ronde kan er sprake zijn van een assessment afhankelijk van op welke vacature je reageert.

Er zijn verschillende vormen van assessments denk aan een persoonlijkheidstest, een typology assessment, een motivation assessment en nog veel meer!

Hoe bereid je jezelf voor op assessments?

DE belangrijkste tip die ik je wil meegeven is wees uitgerust! Je kan je moeilijker concentreren als je niet goed bent uitgerust, dus bereid je daarop ook voor. Pak voldoende slaap, eet een stevig ontbijt en indien het assessment op locatie wordt gemaakt ga op tijd de deur uit!

Er kan tijdens een test/assessment een interview plaatsvinden. Dit kan deels een herhaling zijn van het sollicitatiegesprek wat je eerder hebt gevoerd. In dit gesprek probeert men een beter beeld te krijgen van jouw persoonlijkheid en de ambities die je wilt bereiken. Het gaat hierbij om de grote lijnen dus ga niet specifiek in op kleine details. Bij het voorbereiden van een assessment kan je jezelf voorbereiden door een voorbereidingsboek te lezen en zorg dat je weet wat je tijdens het assessment kan verwachten. Welke verschillende onderdelen zijn er? Denk aan persoonlijkheidstesten, capaciteitstesten, rollenspellen etc. Sta even stil bij jouw sterke en zwakke punten. Wees eerlijk naar jezelf op het moment dat je een assessment aflegt. Vermijd sociaal wenselijk antwoorden en ga op  je eerste ingeving af. Het gaat tenslotte om jou en hoe je in een bepaalde situatie functioneert!

Kortom een goede voorbereiding is het halve werk!

Wil je nou meer weten over hoe jij het beste kan voorbereiden op een test/assessment?
Meld je dan gratis aan op www.erasmustalent.nl en je krijgt gratis toegang tot het maken van diverse assessments t.w.v. 150 euro!

Lees hier een gerelateerd artikel over hoe je je het best kunt voorbereiden op assessments