Terug naar Blog

Surviving Blue Monday

13-01-2023

Blue Monday, ook wel bekend als de meest depressieve dag van het jaar, valt jaarlijks op de derde maandag in januari. Het is een dag die vaak wordt geassocieerd met het terugkomen op het werk na de feestdagen, het weer dat vaak somber en grijs is en het gebrek aan financiële middelen na al het kerstshoppen.

Hoewel Blue Monday zeker bestaat en voor sommigen een moeilijke dag kan zijn, is het belangrijk om te onthouden dat het maar één dag is en dat er manieren zijn om deze dag te slim af te zijn

Hoe kun je Blue Monday echter slim te slim af zijn? Hier volgen enkele tips:

Plan iets leuks: Maak van Blue Monday een dag om naar uit te kijken in plaats van te vrezen. Plan iets leuks om te doen, zoals een uitje met vrienden of een activiteit die je leuk vindt. Dit kan helpen om je humeur te verbeteren en de dag te laten voelen als iets om naar uit te kijken.

Maak een lijst met dingen waar je dankbaar voor bent: Soms kan het moeilijk zijn om positief te blijven als alles tegenzit, maar het kan helpen om te denken aan de dingen waar je dankbaar voor bent. Maak een lijst met dingen waar je dankbaar voor bent en hou deze bij de hand om naar te kijken als je je down voelt.

Zorg voor voldoende slaap: Het is belangrijk om genoeg te slapen om mentaal en fysiek gezond te blijven. Probeer een consistent slaappatroon aan te houden en zorg ervoor dat je genoeg uren slaapt om goed uitgerust te zijn.

Ga naar buiten: Hoewel het misschien moeilijk is om naar buiten te gaan als het koud en donker is, kan het helpen om wat frisse lucht te krijgen. Probeer een wandeling te maken of ga naar buiten om een korte pauze te nemen. Dit kan helpen om je stemming te verbeteren.

Praat met iemand: Als je je down voelt, kan het helpen om met iemand te praten. Zoek iemand op met wie je kunt praten, zoals een vriend, familielid of professioneel hulpverlener. Het uiten van je gevoelens kan helpen om je beter te voelen.

Blue Monday kan een moeilijke dag zijn, maar met deze tips kun je hem slim te slim af zijn!

Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is dat deze dag echt de meest deprimerende dag van het jaar is, kan het wel zo zijn dat mensen zich op deze dag extra down voelen vanwege de combinatie van de donkere, koude wintermaanden, de terugval naar het werk na de feestdagen en het falen om goede voornemens na te leven. Gelukkig zijn er manieren om Blue Monday te overwinnen en het gevoel van neerslachtigheid te verminderen. Zoek sociale steun bij vrienden en familie, plan leuke activiteiten, zorg voor voldoende slaap, eet gezond en blijf bewegen. Probeer ook om positief te denken en te focussen op de goede dingen in het leven, in plaats van alleen maar te concentreren op de negatieve aspecten. Als je je echt down voelt, aarzel dan niet om professioneel hulp te zoeken.

Tenslotte is het belangrijk om te zorgen voor een baan die aansluit op je intrinsieke motivatie. Dit kan helpen om de deprimerende gevoelens te verminderen en je gemotiveerder en productiever te maken. Het is daarom belangrijk om te investeren in jezelf en te zoeken naar werk dat je echt interesseert en bevrediging geeft. Zo kun je het maximale uit je werk en leven halen en blijven genieten van wat je doet, ook op de moeilijke dagen. Hulp nodig? Plan dan gratis een adviesgesprek in met één van onze HR-professionals.