Tips voor een goed CV
Hoe maak je een goed CV? Welke zaken dien je in acht te nemen?

CV tips: Succesvol solliciteren met een CV dat opvalt!

 

Hoe maak je een goed CV? Welke zaken dien je in acht te nemen? Allerlei vragen welke opkomen op het moment dat je start met het maken van jouw CV. ErasmusTalent deelt graag enkele tips & tricks met je.

 

Een CV maken

 

 

Wanneer je start met het maken van jouw CV is het belangrijk jezelf af te vragen, wat het doel van jouw CV is. Solliciteer je met jouw CV opeen specifieke vacature of wil je graag een algemeen beeld geven van jouw huidige situatie?

 

Het maakt een degelijk verschil, namelijk of je jouw CV moet toe spitsen op de specifieke vacature of dat je algemener kunt zijn op jouw CV.

Het is belangrijk jouw CV zo goed mogelijk vorm te geven, veelal moet de lezer binnen 1 m

inuut door hebben wie jij bent, wat je hebt gedaan en wat jouwambities zijn. Je moet ze zogezegd triggeren om meer te weten te willen komen over jou. Graag deelt ErasmusTalent een aantal tips om je op weg te helpen.

De opbouw van jouw CV

Laten we bij het begin beginnen, de opbouw van jouw CV. Hoe zorg je voor een overzichtelijk CV welke gemakkelijk lees- en begrijpelijk is. Belangrijk is dat je gebruik maakt van herkenbare koppen, zoals bijvoorbeeld, opleiding, werkervaring en competenties. Lees hier meer over de opbouw van jouw CV.

Houd het bondig en relevant
Natuurlijk wil je graag zo veel mogelijk over jouw kennis- en ervaring delen met de lezers van jouw CV, echter is het belangrijk kort en bondig te blijven. Om jouw CV leesbaar en overzichtelijk te houden raden wij aan om een CV niet langer dan twee pagina’s te maken.

Een persoonlijk profiel
Het toevoegen van een persoonlijk profiel, ofwel een korte introductie over jezelf op je CV zetten zorgt ervoor dat jouw CV direct opvalt bij de potentiële werkgever. Belangrijk is wel jouw verhaal bij jezelf te houden, gebruik je eigen woorden, laat het aansluiten bij de vacature en houdt het relevant.

De belangrijkste informatie als eerst

 

Benoem alle belangrijkste informatie eerst, dat wil zeggen, werk in a-chronologische volgorde, dus jouw laatste ervaringen staan bovenaan en zo werk je omlaag.

De lay-out van jouw CV

Een goed doordacht ontwerp van je CV is belangrijk, uiteraard draait het voorn

 

amelijk om de inhoud, maar vlak de lay-out niet uit. Een net en professioneel opgemaakt CV zorgt voor een goede eerste indruk en nodigt uit tot lezen, waardoor je meer kans maakt om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Let erop dat zaken als het lettertype, marges, kleurgebruik en afbeeldingen op je cv kloppen. Gebruik bij voorkeur liever geen Comic Sans MS of Times New Roman, maar kies voor een lettertype zoals Arial, Calibiri, Helvitica of Verdana. Het gebruik van kleuren kan, maar zorg er wel voor dat dit rustige kleuren zijn welke geen afbreuk maar toevoegen aan jouw CV.

De controle van jouw CV

Bij het maken van een CV is het van belang dat alles klopt, onnodige fouten staan slordig en wekken de indruk dat je niet zorgvuldig bent geweest. Ter voorkoming van onnodige spel-, taal- en typfouten, enkele tips:

  • Maak gebruik van de spellingscontrole;
  • Lees jouw CV hardop voor, van het begint tot het einde, hiermee ontdek je fouten welke de spellingscontrole wellicht gemist heeft;
  • Laat andere jouw CV lezen, zodat ze je kunnen aanvullen of verbeteren.
Tot slot

Na een tijd bezig te zijn geweest met het maken van jouw CV ben je dan eindelijk klaar, en nu?!

Een PDF-bestand
Belangrijk is, ter voorkoming van onnodige wijzigingen in het bestand, om het op te slaan als een PDF-bestand, zo blijft de opmaak altijd gelijk.

Het CV uploaden
Het uploaden van een CV in een digitale data bank kan het beste door een Word-bestand te gebruiken. Zo zorg je ervoor dat alle benodigde data overgenomen wordt, op een later moment kun je vaak extra bestanden zoals foto’s, diploma’s of een CV in PDF-bestand toevoegen.

De bestandnaam van het CV
Vergeet niet de naam van het bestand aan te passen naar bijvoorbeeld, “CV van voor- en achternaam”.

Contact

Mocht je naar aanleiding van deze tips en tricks nog vragen hebben, kun je altijd contact met ons opnemen.

Ps. Mocht het nog niet lukken met je kun je in een paar stappen een professioneel en overtuigend cv opstellen. Dit is een betaalde dienst.