Terug naar Blog

Hoe stel je een goed cv op als je weinig tot geen werkervaring hebt?

04-04-2022

Een baan zoeken kan heel moeilijk zijn als je geen werkervaring hebt. Hoe moet je een CV opstellen als je niets hebt om over te schrijven? Laat dat je er niet van weerhouden om een startersfunctie te bemachtigen. De kandidaat met de meeste ervaring is niet per definitie degene die de baan krijgt.

Recruiters zijn op zoek naar meer dan alleen ervaring, dus is het belangrijk om aan de hand van je cv te laten zien wie je bent en waarom je goed bij het bedrijf en de specifieke functie past.

Als je op zoek bent naar tips voor het schrijven van een CV zonder werkervaring, zijn hier een aantal dingen die je moet weten:

1. Stem je cv af op de functie

Zorg er eerst en vooral voor dat jouw cv is afgestemd op de functie waarvoor je solliciteert. Als je een cv hebt zonder werkervaring, is het belangrijk dat je je concentreert op je zachte en harde vaardigheden, eerder dan op de ervaring die je niet hebt. Scan de vacature en haal er alle relevante vaardigheden en kwalificaties uit waar de recruiter naar op zoek is. Dit kunnen dingen zijn als aandacht voor detail, ervaring met klantenservice of goed tijdbeheer. Om je cv aan te passen aan de vacature, is het belangrijk om de vaardigheden die je ziet op te nemen. Je kunt ze opnemen in je persoonlijke profiel/ cv-samenvatting of een speciale kolom ‘Vaardigheden’ aanmaken. Het is belangrijk dat de recruiter kan zien dat je cv niet algemeen is en dat je vaardigheden hebt die relevant zijn voor de functie.

2. Haal het meeste uit je persoonlijk profiel/cv-samenvatting

Je persoonlijk profiel/cv-samenvatting is het eerste wat een recruiter op je cv zal lezen, dus die moet meteen goed zijn. Schrijf drie tot vijf regels over jezelf, je vaardigheden, je interesses en wat jou de perfecte kandidaat maakt voor de functie. Houd het kort en bondig. Het moet geen verhaal worden, maar een momentopname van datgene wat jou tot een geweldige werknemer maakt. Je hebt misschien geen werkervaring, maar je kunt toch overtuigen met je unieke persoonlijkheid.

3. Denk buiten het beroepsleven om

Behandel je buitenschoolse activiteiten en vrijwilligerswerk als banen. Er zijn aanwijzingen dat werkgevers bereid zijn rekening te houden met vrijwilligerservaring wanneer ze een kandidaat voor een baan overwegen. Denk daarom eens na over de keren dat je vrijwilligerswerk hebt gedaan bij een bedrijf, liefdadigheidswerk hebt gedaan, verplichte werkervaring hebt opgedaan of relevante cursussen hebt gevolgd op de middelbare school of universiteit. Misschien was het geen betaalde baan, maar je hebt er zeker waardevolle vaardigheden aan overgehouden.

4. Voeg een sollicitatiebrief/overtrekbrief toe

Op een cv is niet altijd ruimte om in detail te vertellen waarom jij de beste kandidaat voor de baan bent, en dat kan problematisch zijn als je geen werkervaring hebt. Je moet de recruiter kunnen laten zien wie je bent en wat je geschikt maakt voor de baan. Een goede manier om dit te doen is om naast je cv een sollicitatiebrief/begeleidende brief te sturen. Het is een kans om je persoonlijkheid te laten zien en de relevante vaardigheden die je bezit en die je zullen helpen om te slagen in de specifieke functie te benadrukken. Houd je brief professioneel, beknopt en begin met een openingszin die de aandacht trekt.

5. Toon je persoonlijkheid

Enthousiasme telt zwaarder dan je denkt. Als je je persoonlijkheid en enthousiasme voor een functie op je cv kunt laten zien, zul je je onderscheiden van de meeste kandidaten. Misschien heb je niet precies de ervaring waar de recruiter naar op zoek is, maar als je een cv kunt maken dat opvalt en je persoonlijkheid uitstraalt, krijg je misschien dat telefoontje waar je op wachtte. Recruiters zijn op zoek naar meer dan alleen de juiste werkervaring gerelateerd aan de baan. Ze zijn ook op zoek naar de juiste persoonlijkheid die past bij de bedrijfscultuur.

Als het op je cv aankomt, is het belangrijk om verder te kijken dan je werkverleden en te kijken naar de potentiële vaardigheden, ervaring en persoonlijke eigenschappen die een werkgever voor een bepaalde functie wil hebben. Vergeet niet dat er veel meer is dan werkervaring op een stuk papier, dus het is jouw taak om ervoor te zorgen dat de recruiter dat weet.

ErasmusTalent

Als je deze blog interessant en nuttig vond, lees dan ook de andere blogs op het platform. Onze website staat vol met tips & tricks, advies, enz. en je kunt er zelfs gratis tests doen die je kunnen helpen om jezelf persoonlijk en op professioneel vlak te leren kennen.