Terug naar Blog

Een boodschap voor starters: Heb vertrouwen in je competenties

02-01-2023

Je komt vers uit de schoolbanken en bent klaar om jouw eerste stappen op de arbeidsmarkt te zetten. We leven in een wereld waarin vergelijking de norm lijkt te zijn. Hierdoor is het soms lastig om in jezelf en je competenties te geloven.

Het is logisch dat jij je afvraagt wat je biedt als kandidaat en bij welke organisatie je als starter aan de slag kunt.  

Op zoek naar een stage, bijbaan, eerste of tweede baan? ErasmusTalent is het platform voor werkzoekende studenten, starters en young professionals op HBO- en WO-niveau.

Als je eenmaal een baan hebt gevonden, bestaat de kans dat je twijfels niet onmiddellijk verdwijnen. Je kan je nog steeds afvragen waarom jij bent geselecteerd en of je eigenlijk wel geschikt bent voor de functie. Dit wordt imposter syndrome genoemd.  

Het goede nieuws: Er wordt gekeken naar het totaalplaatje  

Je werkgever of leidinggevende weet wie er is aangenomen. Jouw cv is nauwkeurig bekeken en je werkgever heeft kennis met je kunnen maken tijdens een of meerdere gesprek(ken).

Onthoud dat het altijd om het totaalplaatje gaat: jij hebt ervaringen, competenties en een visie die uniek zijn aan jou. Je werkgever kijkt naar wat het beste past bij de behoeften van het bedrijf op dat moment.  

Er zullen altijd kandidaten zijn met meer werkervaring of andere vaardigheden. Toch kiest de werkgever ervoor jou aan te nemen. Zij zien dus iets in jou en willen verder in je investeren.  

Het is een groeiproces

Studeren heb je ook moeten leren, waaronder het bijdragen aan groepsopdrachten, schrijven van verslagen en presenteren. Je hebt zolang op school gezeten. Dan is het logisch dat je als starter nog niet alle kneepjes van het vak kent. Je wordt geleidelijk beter en leert je baan eigen te maken.

We zijn geneigd te denken dat het nooit genoeg is en dat het altijd beter kan. Maak jezelf niet kleiner door deze gedachte. Sta er in plaats daarvan voor open om te leren en verbeteren.

Je hebt nog jaren om te werken. En dat is een bemoediging. Je bent er nu nog geen kei in, maar dat houdt niet in dat je niet kunt blijven ontwikkelen. Je komt er echt wel.  

Wij helpen je graag een handje op weg. Op erasmustalent.nl bieden wij o.a. persoonlijk carrierèadvies en gratis assessments om inzicht te verkrijgen in jouw interesses en ambities.