Terug naar Blog

De voor –en nadelen van jobhoppen

19-09-2022

Omdat het aantal vacatures toe blijft nemen en er tegelijkertijd veel vraag is naar kandidaten, gaan veel (jonge) werknemers jobhoppen. Jobhoppen is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat iemand regelmatig van baan wisselt.

Jobhopping wordt niet altijd in een goed daglicht geplaatst. Mensen zeggen dat het iets negatiefs is voor mensen die niet weten wat ze willen. Maar is dat echt zo?

Wat zijn veel voorkomende motieven om te jobhoppen?

 • Uitdaging op zoeken
 • Een hoger bruto maandloon  
 • Betere arbeidsvoorwaarden  
 • Meer persoonlijke ontwikkeling  
 • Kortere reistijden  
 • Betere werksfeer  
 • Meer flexibiliteit  
 • Meer autonomie  
 • Meer vertrouwen van werkgever  
 • Internationale loopbaan  

Vroeger veranderden werknemers gemiddeld twee keer van werkgever. Je ziet nog steeds dat oudere generaties vaak kiezen voor een traditionele loopbaan. Tegenwoordig switchen mensen veel vaker. Baanzekerheid is lang niet altijd meer een doorslaggevende factor, zeker niet voor de jongere generatie. Er zijn echter verschillende voor- en nadelen aan job hoppen.

Wat zijn de voordelen van jobhoppen?

– Je blijft je persoonlijk ontwikkelen

Jobhoppen kan ervoor zorgen dat je het beste uit jezelf blijft halen en jezelf blijft ontwikkelen. Er zijn veel verschillende vaardigheden die je ontwikkelt tijdens het jobhoppen. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je goede sollicitatiegesprekken voert, hoe je jezelf ‘verkoopt’ in de markt, hoe je je aardt in nieuwe teams, nieuwe activiteiten en hoe je je kennis blijft uitbreiden. Je blijft gemotiveerd door jezelf te blijven uitdagen.

– Je bouwt een groot netwerk op.

Jobhoppen vergroot je netwerk enorm. Je hebt bij meerdere bedrijven gewerkt en hebt veel ‘oude’ collega’s, doe daar je voordeel mee!

Met een groot netwerk creëer je een eigen gemeenschap van mensen die elkaar helpen en adviseren. Ook kan een groot netwerk helpen bij het vinden van een nieuwe baan of andere functie.

– Tijdens het jobhoppen kom je erachter wat je wel en niet leuk vindt.

Omdat je veel verschillende banen hebt gehad, heb je veel werkervaring opgedaan. Hierdoor kun je zien wat je wel en niet leuk vindt om te doen. In feite is de beste manier om dit te leren het zelf te ervaren. Op een gegeven moment heb je een duidelijker beeld van wat bij je past en wat niet.  

– Een hoger salaris.

Jobhoppen kan zorgen voor een hoger salaris. Een nieuwe baan kan namelijk weer salarisonderhandelingen met zich meebrengen. Als je goed kunt onderhandelen met je nieuwe werkgever, kun je daar een hoger salaris uit halen.

Wat zijn de nadelen van jobhoppen?

– Minder kans op doorgroeimogelijkheden

Jobhoppen kan zeker zorgen voor persoonlijke ontwikkeling, maar het kan ook juist averechts werken. Als je ergens maar kort hebt gewerkt, heb je ook maar kort de tijd gehad om impact te maken. Het is moeilijker om door te groeien naar een zwaardere rol.

Door kennis en ervaring op te doen in een bedrijf blijf je groeien, niet alleen in je functie, maar ook in het bedrijf. Je enthousiasme en inzet voor een bedrijf zorgen ervoor dat je meestal binnen een paar jaar promotie kunt maken.

Je leert het bedrijf beter kennen naarmate je langer voor hetzelfde bedrijf werkt, waardoor je sneller kunt groeien. Dit is niet mogelijk als je om de twee jaar van baan verandert.

– Het kan de indruk wekken dat je snel uitgekeken bent.

Een nieuwe werknemer aannemen kost een bedrijf natuurlijk tijd en geld. Het kan zijn dat wanneer je weer solliciteert naar een nieuwe baan, ze bang zijn dat je na een jaar bent uitgekeken. Daardoor kiezen ze misschien toch een andere kandidaat in plaats van jou.

– Je kunt minder impact maken in een korte tijd.

Als je overal maar kort werkt, heb je minder lang om jou werk echt goed onder de knie te krijgen en is het moeilijker om meerwaarde toe te voegen aan het bedrijf.

5 Tips om tijdens je sollicitatie het beste om te gaan met vooroordelen rond je jobhopverleden.

Jobhoppen hoeft dus zeker niet slecht te zijn voor je carrière. Als jij er de voordelen van inziet, is jobhoppen dan ook prima.  Het is alleen belangrijk dat je je bewust bent van het stigma en/of de vooroordelen die aan jobhoppen verbonden zijn.  Hieronder staan 5 tips om het best om te gaan met vooroordelen van werkgevers tijdens het solliciteren.

 1. Wees transparant

Zorg dat het voor jezelf duidelijk is waarom een nieuwe baan goed is voor jou en je carrière. Dit helder hebben zal je ook helpen de beslisser te kunnen overtuigen. Wees dus transparant.

Omdat er nogal wat vooroordelen bestaan over jobhoppers, is het belangrijk om transparant te zijn over je werkverleden. Vermeld duidelijk op je cv waar je hebt gewerkt en wat je daar hebt gedaan. Zorg ervoor dat je per baan kunt toelichten waarom je daar gestopt bent. Zodat je dit bij navraag goed kunt verduidelijken.

 1. Maak de werkgever duidelijk dat het je bedoeling was om relevante werkervaring op te doen.

Bedenk op elke werkplek wat het heeft bijgedragen aan je persoonlijke ontwikkeling. Als je ervoor zorgt dat je dit goed kunt uitleggen aan de werkgever, zal hij zien dat je niet alleen uit bent op een hoger salaris of een betere functie.

 1. Neem verantwoordelijkheid

Neem zelf verantwoordelijkheid, in plaats van op een negatieve manier over je oude werkgever te praten. Het is misschien verleidelijk om excuses te maken als een potentiële werkgever naar je jobhopverleden vraagt. Zorg er hier voor dat je zelf verantwoordelijkheid neemt in plaats van op zoek te gaan naar uitvluchten.

 1. Toon op je CV dat je veel hebt geleerd van de verschillende ervaringen.

Je hebt ontdekt wat je leuk vond, maar wellicht ook wat je niet leuk vond. Dit kun je op een positieve manier laten zien op je CV.

 1. Zie het vooral zelf als een voordeel.

Vergeet niet dat er voor een werkgever ook een positieve kant aan zit. Zij hebben immers de mogelijkheid om jou aan te nemen met verschillende kennis en ervaring die je elders hebt opgedaan. Als je zelf je ervaring als een voordeel ziet, kun je dit ook onderbouwen tijdens je sollicitatiegesprek. Benadruk de voordelen uit eerdere werkervaringen en geef tijdens het sollicitatiegesprek aan welke toegevoegde waarde je voor het bedrijf kunt hebben. Je kunt tijdens je sollicitatiegesprek bijvoorbeeld vermelden dat je flexibel bent.

Ben jij nog steeds toe aan een nieuwe uitdaging?

Blijf dan lekker solliciteren naar een job en bekijk de vacatures op onze website. Benoem de voordelen van je jobhobverleden en blijf dus elke stap in je werkverleden motiveren. Veel succes met het solliciteren naar een nieuwe job, maar dat zal vast goedkomen. Je hebt tenslotte veel ervaring met solliciteren 😉