De corona crisis heeft verschillende effecten gehad, van de gevolgen voor de geestelijke gezondheid van sociale isolaties tot inkomensverlies in de reis- en horecasector. Nu de economie weer gedeeltelijk op gang komt, hebben veel werkgevers moeite om in hun arbeidsbehoefte te voorzien.
De corona crisis heeft verschillende effecten gehad, van de gevolgen voor de geestelijke gezondheid van sociale isolaties tot inkomensverlies in de reis- en horecasector. Nu de economie weer gedeeltelijk op gang komt, hebben veel werkgevers moeite om in hun arbeidsbehoefte te voorzien. Het wordt voor werkgevers in veel economische sectoren bijna onmogelijk om hun vacatures in te vullen, gezien de waarschuwingen van vorig jaar over een dreigende massale arbeidscrisis. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten al een tijdje zien dat Nederland te maken heeft met een groeiende arbeidstekort crisis, waarbij het aantal vacatures aanmerkelijk groter is dan het aantal werklozen.
Tijdens de lockdowns van vorig jaar waarschuwden experts herhaaldelijk voor een bijna onvermijdelijke arbeidscrisis die voorbestemd zou zijn om de economie stil te leggen en de verspreiding van het virus dat Covid-19 veroorzaakt, te beperken. Maar nu alles langzamerhand weer op gang komt, is een heel andere realiteit aan het licht gekomen. Bedrijven hebben momenteel moeite om voldoende werknemers te vinden. Vrijwel geen enkele economische sector is gespaard gebleven van de gevolgen van het personeelstekort. Het personeelstekort veroorzaakt voor veel bedrijven eigenlijk meer stress dan de pandemie gerelateerde lockdown.
Bedrijven hebben al sinds de sluiting van vorig jaar moeite om werknemers te vinden. Tijdens het eerste deel van de pandemie vroeg een record aantal werknemers een werkloosheidsuitkering aan, maar dat aantal is sindsdien teruggekeerd naar het niveau van vóór de pandemie. Ongeveer 3,3% van de bevolking is momenteel werkloos – een van de laagste werkloosheidscijfers in Europa.
De lockdown en het daaropvolgende herstel hebben verschillende bedrijven op verschillende manieren beïnvloed. De tekorten hebben de grootste impact op de sectoren techniek, sales, logistiek, ICT en bouw. Veel sectoren die vóór de lockdown moeite hadden om werknemers te vinden, hebben het nog moeilijker nu de pandemische beperkingen zijn opgeheven, deels als gevolg van een mismatch van vaardigheden tussen beschikbare werknemers en de bedrijven die werknemers het meest nodig hebben. Veel mensen hebben de sectoren verlaten die getroffen zijn door de lockdown. Maar iemand uit de horeca kan niet zomaar in de IT gaan werken. Dus in de sectoren waar er al een tekort was – die niet door de pandemie werd getroffen – is het hetzelfde gebleven. En de getroffen sectoren die nu weer open mogen, staan met lege handen, omdat veel van hun werknemers zijn doorgestroomd naar een nieuwe baan.
Het tekort lijkt verband te houden met een toename van uitzendkrachten in pandemie gerelateerde banen, grote aantallen individuen die de arbeidsmarkt verlaten en minder studenten die de arbeidsmarkt betreden. Covid-19-gerelateerde werkgelegenheid, zoals testen en vaccinaties, trok vorig jaar duizenden nieuwe en tijdelijke werknemers aan, en veel werknemers van buiten Nederland keerden tijdens de lockdown terug naar huis. Bovendien hebben veel leerlingen ervoor gekozen op school te blijven in plaats van te gaan werken in de onzekerheid van de post pandemische arbeidsmarkt. Er zijn simpelweg niet genoeg nieuwe afgestudeerden om in bepaalde sectoren aan de behoefte te voldoen. Voor de nabije toekomst lijken de problemen nog niet opgelost.
Vond je deze blog interessant en wil je er nog meer van lezen? Dat kan! Er staan namelijk nog behoorlijk wat blogs op onze website. Verder biedt ons platform ook mogelijkheden voor carrièreadvies en het maken van gratis persoonlijkheids- en motivatieassesments. Bekijk onze informatiebank!