Terug naar Blog

7 tips om van je stage je eerste vaste baan te maken.

17-10-2022

Na je stage bij hetzelfde bedrijf blijven heeft veel voordelen. Je hoeft jezelf niet te bewijzen, het bedrijf kent je al en zeker in een krappe arbeidsmarkt is het fijn om een stapje voor te zijn. In deze blog bespreken we 7 tips om van je stage je eerste baan te maken. Sommige tips zijn misschien logisch, wel handig om in je achterhoofd te houden!

Voordat je aan een stage begint, is het een goed idee om te overwegen of je misschien bij het bedrijf wilt blijven werken. Door dit in je achterhoofd te houden tijdens je stage, zul je gemotiveerder aan je stage beginnen.

Maak een goede eerste indruk

Alles begint met een goede eerste indruk. Je begint met je sollicitatiebrief en CV. Ga goed voorbereid naar je sollicitatie en doe vooraf wat onderzoek over het bedrijf. Word je aangenomen? Zorg dan voor een positieve en enthousiaste houding. Laat zien dat je veel wilt aanpakken en wilt leren.

Stel veel interesse vragen

Nieuwsgierigheid is een goede eigenschap. Veel vragen stellen laat zien dat je gemotiveerd en geïnteresseerd bent. Ben je nieuwsgierig naar hoe bepaalde zaken werken binnen je stagebedrijf of hoe iemand tegen bepaalde zaken aankijkt? Stel gerust je vragen, meeste mensen waarderen de getoonde interesse in hun werk.

Zelfs als je het hebt over vragen stellen over bepaalde taken. Blijf ze gewoon stellen, ook al voelt het misschien ‘dom’. De manier om nieuwe dingen te leren is door simpelweg vragen testellen en zo weet je ook of je op de goede weg bent. Voor een manager is er waarschijnlijk niets frustrerender dan iets ontvangen dat helemaal niet goed is gedaan.

Start met netwerken.

Het is belangrijk om open te staan naar collega’s toe. Leer je collega’s kennen en leer namen kennen. De lunchpauze is een goed moment om je collega’s te leren kennen. Maar ook tijdens borrels kun je goed netwerken ;).

Je kunt ook mensen die een functie boven je hebben, vragen of ze een kop koffie met je willen drinken. Vraag in dit gesprek wat ze precies voor werk doen en hoe ze op die plek terecht zijn gekomen. Vaak vinden mensen het erg leuk om over hun werk te praten. Je hoeft dus niet verlegen te zijn. Naast praten over werk is het ook goed om met collega’s te praten over bijvoorbeeld interesses of hobby’s.

Verder is het handig om te netwerken op LinkedIn. Misschien is er nu geen baan bij je stagebedrijf voor je, maar over een tijdje wel. Het is een laagdrempelige manier om in contact te blijven met je oude stageplek.

Toon ambitie en initiatief.

Probeer de verwachtingen van je werkgever te overtreffen. Vraag bijvoorbeeld om extra opdrachten wanneer het uitkomt met de rest van je werkzaamheden, in plaats van te wachten tot je een nieuwe opdracht toegewezen krijgt. Dit zal opvallen en hierdoor is de kans groter dat je vaker leuke projecten van collega’s krijgt. Voor hen is het altijd handig om te weten wat jouw inbreng was. Als jij je stage serieus neemt dan zal je werkgever jou waarschijnlijk ook serieus nemen.

Vraag om feedback.

Vaak willen werkgevers iemand die bereid is te leren en dus openstaat voor kritiek. Bedenk ook dat als je op tijd om feedback vraagt, je nog kunt verbeteren en je kunt laten zien dat je er iets van geleerd hebt. Als je te veel om feedback vraagt, kun je onzeker overkomen. Het is dus belangrijk om hier balans in te vinden.

Begin zelf te praten over een baan  

Heb je nog niets gehoord over baanmogelijkheden? Dan kun je zelf aangeven dat je na je stage graag bij het bedrijf aan de slag zou willen gaan. Ga in gesprek met je manager of stagebegeleider en laat merken dat je enthousiast bent. Je kunt ook laten weten in welke rol je eventueel geïnteresseerd bent.

Zit in jouw stage nou geen vervolg, omdat je het niet goed bij jezelf vindt passen. Zie het dan niet als tijdsverlies. Je bent een hele ervaring rijker en je kunt het weer op je CV zetten. Ben je op zoek naar een andere uitdaging? Bekijk dan de vacatures op onze website!