Heb jij het ook zo druk, druk druk druk? En voel je je daardoor erg gestrest? Stress is iets wat je moet leren managen. Stress brengt je lichaam namelijk uit balans en te veel stress in je leven is een behoorlijke aanslag voor je lichaam, je gezondheid en je prestaties.
Bijna iedereen heeft tegenwoordig stress. Het ervaren van druk en stress hoeft niet altijd negatief te zijn. Voor sommigen helpt het om productiever te werk te gaan. We zijn er ook op ingesteld om deze korte termijn behoefte te bevredigen.
Langdurige en overmatige stress kan zijn tol eisen. Op een gegeven moment kan dit je fysiek en mentaal aantasten. In deze blog bespreken we 6 tips om beter met stress om te gaan.
Iedereen is tegenwoordig voortdurend aan het multitasken. Als je te weinig tijd voor jezelf neemt, is de kans groot dat je na verloop van tijd vastloopt. Voorkom dat het echt uit de hand loopt door me-time in te plannen en gewoon af en toe een groot kruis in je agenda te zetten.
Mensen die moeite hebben met nee zeggen, hebben meer kans op stress en daarmee samenhangende symptomen. Probeer vaker ‘nee’ te zeggen. Je kunt rustig uitleggen waarom iets niet kan of waarom het niet uitkomt. Je hoeft je nooit te verontschuldigen. Uiteindelijk doe je niet alleen jezelf een plezier, maar ook anderen zoals je collega’s. Je krijgt meer kans om productief aan de slag te gaan met de prioriteiten. Vraag jezelf eens af of het dringend voelt of dringend is.
Sporten is ook een goede tip tegen stress. Door te sporten komen er allerlei goede stoffen in je lichaam vrij. Maar ook bijvoorbeeld een wandeling maken is goed. Het lijkt misschien veel moeite om te sporten op stressvolle momenten, maar het werkt zeker goed om je hoofd leeg te maken. Frisse buitenlucht en de natuur hebben een positieve impact op je welzijn.
Probeer je telefoon vaker in te stellen op niet storen. Zo heb je minder afleiding en dus meer focus voor je prioriteit. Je kunt deze tijd ook gebruiken voor ontspanning. Wanneer je minder (lees: geen) pushberichten ontvangt, word je minder vaak herinnerd aan je telefoon en alles wat erop staat.
Probeer je e-mail of sociale media maar een paar keer per dag te checken. Dit is waarschijnlijk even wennen, maar helpt beslist. Er bestaan ook apps die hierbij kunnen helpen. Een voorbeeld van een app die helpt je schermtijd te beperken is Flipd.
Als je het druk hebt, kun je een to-do lijst maken. Hierbij is het handig om in te schatten hoe lang je ergens mee bezig bent. Probeer je bijvoorbeeld taken die in totaal 40 uur in beslag nemen in 24 uur te proppen, dan moet je goed kijken welke taken prioriteit hebben. Uiteindelijk houdt je een to-do lijst over met dingen die je daadwerkelijk binnen een week kunt afronden.
Ook het opschrijven van alles waarover je stress hebt is zinvol. Voor veel mensen werkt het, om dingen uit hun hoofd te zetten als ze het op papier hebben gezet. Er gaat enorm veel tijd zitten in het nadenken over dingen waar je helemaal gestrest over bent. Probeer je hiervan bewust te zijn en zodra je jezelf erop betrapt dat je dit doet, probeer dan te onthouden dat erover stressen niet helpt en schrijf het op. Als je je zo geconcentreerd mogelijk kunt richten op je prioriteiten zul je het sneller af hebben.
Hoe we met bepaalde dingen omgaan of hoe we iets bekijken bepaalt uiteindelijk of we gevoelens van stress ervaren of niet. Een andere kijk op de dingen kan je dus veel voordeel opleveren en een grote impact hebben op het beheersen van je stress.
Probeer bovenstaande tips eens toe te passen en ervaar zelf wat voor verschil ze voor je maken!