Terug naar Blog

Gebrek aan motivatie op het werk? 6 tips om jezelf te blijven motiveren

20-06-2022

Jezelf motiveren is moeilijk. Zelfs mensen die van hun werk houden, kunnen moeite hebben om zichzelf te pushen om zo goed mogelijk te werken. Maar effectieve zelfmotivatie is een van de belangrijkste dingen die goed presterende professionals van alle anderen onderscheidt.

Tot op zekere hoogte is motivatie persoonlijk. Wat de een op gang brengt, doet misschien niets voor de ander.. En sommige individuen lijken meer vasthoudendheid te hebben dan anderen. Dus hoe kun je doorgaan, zelfs als je er geen zin in hebt?

1. Overtuig jezelf ervan dat je het wilt en kunt doen en herinner jezelf eraan waarom je het doet

Een van de gemakkelijkste dingen die je kunt doen om jezelf te motiveren, is door te denken dat het werk dat je gaat doen niet zo moeilijk is. Door niet te concentreren op hoe moeilijk het zal zijn om je doelen te bereiken, maar op hoe goed je je zal voelen over je werk als het eenmaal klaar is.

Verder is niets motiverender om jezelf eraan te herinneren waarom je het werk in de eerste plaats doet. Het is van groot belang dat je in contact blijft met wat je inspireert. Je hoort bijvoorbeeld veel in het bedrijfsleven over verbinding maken met een visie; het ”waarom” van dat bedrijf. De visie is hoe het bedrijf gepositioneerd wil worden. Die norm kun je ook voor jezelf stellen.

2. Neem de controle

Hoewel het gemakkelijk is om overweldigd te worden door verschillende persoonlijke en professionele verantwoordelijkheden, kun je jezelf helpen gefocust te blijven door in gedachten te houden dat je op zijn minst de controle hebt over je eigen acties.

Je hebt namelijk de volledige controle over deze kracht. Figuurlijk gezien, met jouw handen kun je het hoogste gebouw bouwen en met jouw handen kun je de hoogste gebouwen vernietigen.

Daarnaast, heb je tot op zekere hoogte ook controle over de vrije tijd die je hebt tijdens je werkdag, zoals (micro) pauzes. Gun jezelf een moment op de dag, bijvoorbeeld tijdens de grote lunch pauze, waarop je even totaal wat anders gaat doen dan werken. Waardoor je bij terugkomst weer een fris hoofd hebt. Dit is ook een wijze om het risico op een burn-out te vermijden.

3. Concrete doelen stellen

Abstracte ambities zoals “je best doen” zijn meestal veel minder effectief dan iets concreets.

Als eerste algemene regel geldt dat alle doelen die je voor jezelf stelt of waarmee je instemt, specifiek moeten zijn. Verder moeten doelen ook, waar mogelijk, intrinsieke, in plaats van extrinsieke, motivatie opwekken. Een activiteit is intrinsiek gemotiveerd wanneer het wordt gezien als zijn eigen doel; het is extrinsiek gemotiveerd wanneer het een ander, bijbedoeling dient: je een beloning verdienen of je in staat stellen om straf te vermijden.

4. Deel je taken op in kleinere taken

Deel je harde werk op in delen; het maakt het gemakkelijker om te zien waar de obstakels zijn, zodat je voorbereid bent om ze te overwinnen. Het is daarbij ook van belang om niet alleen deze kleine taken te identificeren, maar ook om jezelf een schouderklopje te geven wanneer je ze hebt voltooid. Kleine overwinningen kunnen incrementeel en nogal triviaal lijken, maar ze kunnen het werk enorm stimuleren. Bovendien kunnen kleine overwinningen zich opbouwen tot grote doorbraken.

5. Benut de invloed van anderen

Mensen zijn sociale wezens. We kijken constant om ons heen om te zien wat anderen doen, en hun acties beïnvloeden die van ons. Zelfs als je naast een goed presterende werknemer zit, kun je jouw output verhogen. Maar als het om motivatie gaat, is deze dynamiek complexer. Wanneer we zien dat een collega met veel gemak door een taak heengaat die jou juist gefrustreerd maakt, reageren mensen op een van de volgende twee manieren: of we zijn geïnspireerd en proberen dat gedrag te kopiëren, of we verliezen de motivatie in de veronderstelling dat we de taak aan onze collega zouden kunnen overlaten. Dit is niet helemaal irrationeel: de mens is als soort tot bloei gekomen door individuele specialisatie en door optimaal gebruik te maken van hun comparatieve voordelen. Het probleem is dat we, vooral op het werk, niet altijd kunnen delegeren. Maar we kunnen nog steeds sociale invloed in ons voordeel gebruiken. Een regel is om nooit passief naar ambitieuze, efficiënte, succesvolle collega’s te kijken; er is een te groot risico dat het demotiverend werkt. Praat in plaats daarvan met ze over wat ze proberen te bereiken met hun harde werk en waarom ze dit zouden aanbevelen. Luisteren naar wat goed presterende individuen over hun doelen zeggen, kan je helpen extra inspiratie op te doen en je blik te verruimen.

6. Blijf positief

Zoals iedereen je zal vertellen, is falen onvermijdelijk, maar het is hoe je omgaat met falen dat bepaalt of je uiteindelijk succesvol zult zijn. Doe wat je moet doen om je doelen te bereiken, ongeacht wat anderen over je zeggen. Ook is het belangrijk ervoor te zorgen dat het succes van andere mensen je niet neerhaalt. Concentreer op je sterke punten, in plaats van stil te staan bij je zwakke punten. Het opbouwen van eigenwaarde gaat over ontdekken wat je sterke punten zijn en deze vervolgens ontwikkelen en daarop voortbouwen. Je werkgever zou je geen baan hebben gegeven als ze bepaalde vaardigheden niet in je herkenden.

ErasmusTalent

Uit ons platform kun je veel meer halen dan alleen interessante en leerzame blogs. Je kunt namelijk ook gebruik maken van o.a. gratis persoonlijkheid- en motivatie assessments en je aanmelden voor adviesgesprekken. Dus neem snel een kijkje in onze informatiebank!